Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

A napelem kiválasztásának kérdései

CsereMix-Agóra blog 2022-07-18

Már előzőekben is foglalkoztunk a napelemes fűtési rendszerrel. A napelemes rendszer jelentősége és szükségessége napjainkban már nem kérdés, de a rendszer egyes elemeinek kiválasztásával kapcsolatban bizony többféle gondolat is felmerülhet. Az egyik ilyen az, hogy milyen napelemet érdemes választani.

Miért fontos a napelem típusa?

A válasz egészen egyszerű: a napelem nagymértékben meghatározza azt, hogy milyen teljesítményt érhetünk el a rendszerrel. Éppen ezért érdemes tartós és magas kapacitású, a legújabb innovációkat alkalmazó panelt választani, amilyen az A1Solar Q Cells napeleme is.

A megbízható, s jó eredményeket felmutató gyártók termékeit választva nagyjából biztosak lehetünk abban, hogy nem lövünk mellé. De természetes, hogy érteni szeretnénk azt is, hogy miért éppen azt az adott panelt érdemes megvásárolni. Ebből a szempontból az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy polikristályos vagy a monokristályos napelemet válasszunk inkább.

Polikristályos vagy a monokristályos?

A technológia szempontjából a különbséget a két típus között alapvetően a szilíciumtömb felhasználásának módjában találjuk. A monokristályos napelem esetén ez az anyag egyetlen tömbként, míg a polikristályos panelnél feldarabolva és összeragasztva kerül felhasználásra.

Habár ez a tény is izgalmas, legtöbbünket azért jobban érdeklik az olyan tényezők, amelyek az eltérő felépítésből következnek, azaz a tulajdonságok fognak segíteni nekünk abban, hogy eldönthessük, nekünk melyik napelemre van szükségünk egy optimálisan működő napelemes rendszer kialakításához.

A monokristályos panelek jobb teljesítőképességet tudnak felmutatni, jellemzően 16-20%-os kapacitást, a polikristályos esetében ez az érték 13-18%-ra tehető. Természetesen nagy különbségek lehetnek az adott gyártó és az egyes termékek között, ezért ezek a számok itt most kizárólag iránymutatóként szerepelnek.

A kapacitás mellett a másik fontos különbség a két típus között az, hogy milyen időjárási körülmények között szerepelnek jobban. Ezért ha a teljesítményt értékelni akarjuk, azt kizárólag úgy tudjuk megtenni, hogy az adott ország éghajlati jellemzőit is figyelembe vesszük. Pontosan úgy, ahogy a tájolás és a dőlésszög is meghatározza azt, hogy a panel névleges teljesítményéből egyáltalán mennyit tudunk kihozni.

A választ pedig ezek alapján fogjuk megkapni, ami az lesz, hogy Magyarországon az éves teljesítmény tekintetében nagyjából ugyanazt a szintet hozza a polikristályos és a monokristályos napelem. Természetesen egy északabbra fekvő ország esetében már nem ugyanazt az eredményt kapnánk, mivel ott több a felhős órák száma, ami pedig a szórt napfényt hatékonyabban alkalmazó napelemnek kedvez.

Hogyan válasszunk?

A döntést a fentieknek megfelelően ne ezen a különbségtételen keresztül hozzuk meg, hanem a gyártó, valamint az adott napelemcsalád jellemzőinek mentén válogassunk, külön tekintettel azokra az innovációkra, amelyek révén a kiszemelt napelem a kiemelt eredményeket biztosítani tudja.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix

   

136 total views, 1 today