Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

isztázzunk néhány kérdést a napelemek és az inverterek körül!

CsereMix-Agóra blog 2022-06-20

Amikor napelem rendszert tervezünk telepíteni, mindig rengeteg kérdés merül fel bennünk. Gondolnunk kell az inverter típusára, arra, hogy hova kerüljön pontosan, illetve a méretére. A tűzvédelmi kapcsoló szerepe is lényeges kérdés, illetve az is, hogy tudunk-e majd fűteni a rendszerrel.

Milyen invertert válasszunk?

Az inverter tulajdonképpen a napelem lelke. Ez az egyetlen tartozék, amely a 30 éves használat alatt cserére szorul. A Wagner Solar Hungária inverterei mind kiváló minőségűek és hosszú élettartammal rendelkeznek. A SolarEdge okosinverterei model szintű monitoringgal és maximális tetőkihasználtsággal rendelkeznek, és az összteljesítmény akár 25%-kal magasabb hozamot is jelenthet.

A SolaX modellek széles feszültségtartományban dolgoznak, és akár 97,8%-os hatékonyságra is képesek. Ez a gyártó piacvezető a hibrid inverterek terén. A Fronius darabjainál lehetőség van arra, hogy a magyarországi paramétereknek megfelelően legyenek beállítva, és magyar nyelvű menüvel legyenek telepítve.

Fontos, hogy hova helyezzük őket

Bármelyik invertert is választjuk, a lényeg, hogy a napelemekhez minél közelebbi helyre próbáljuk majd telepíteni őket. Nagyszerű hely számukra a tető alatt rész, ahol az eresz árnyékot és védelmet ad a berendezésnek. A SolarEdge inverterek wifis rendszerkövetésének köszönhetően a működést telefonon és számítógépen bármikor ellenőrizhetjük. Az IP védelem miatt nem okoz gondot a kültéri elhelyezés. Amennyiben nem szeretnénk vele az összképet megbontani, az inverter a garázsba vagy tárolóba is felszerelhető.

A méretük abszolút kompakt, a SolarEdge SE 3-10k 3-10 kW háromfázisú inverter 540 mm x 315 mm x 260 mm-es házban van, a SolaX X3 Hybrid 5-6 kW háromfázisú fázisú hibrid inverter 457 mm x 654 mm x 228 mm-es méretekkel rendelkezik, míg a Fronius Primo 3-8,2 kW háromfázisú inverter 645 mm x 431 mm x 204 mm nagyságú.

Ezeket is tartsuk szem előtt

A tűzvédelmi kapcsoló beépítését jogszabály írja elő, ezért mindenki számára kötelező. Gyakori kérdés szokott lenni, hogy megoldható-e fűtés a napelemes rendszerrel? Erre a válasz egyértelműen igen. Érdemes még azt is tudni, hogy a hagyományos rendszerek is átalakíthatóak okosrendszerekké, csak optimalizálókra van szükség hozzájuk. A meglévő rendszer ráadásul általában további napelemekkel is bővíthető, így növelni tudjuk a teljesítményt.

A napelem és a hozzá tartozó inverter karbantartást általában nem igényel, mivel a penelek felületére kerülő szennyeződést az eső lemossa. Amennyiben magunk állunk neki a tisztításnak, félő, hogy a porszemek dörzsölésével roncsolódik a felület, így romlik a cellák hatékonysága.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy költözés során magukkal tudják-e vinni a rendszert? Nos, ebben az esetben nem biztos, hogy megtérül a költöztetés, mivel a telepítés és az engedélyeztetés költséggel jár. Továbbá érdemes a régi ingatlant a rendszerrel együtt értékesíteni, mivel jelentős értéknövelő hatással bír.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix