Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

isztázzunk néhány kérdést a napelemek és az inverterek körül!

CsereMix-Agóra blog 2022-06-20

Amikor napelem rendszert tervezünk telepíteni, mindig rengeteg kérdés merül fel bennünk. Gondolnunk kell az inverter típusára, arra, hogy hova kerüljön pontosan, illetve a méretére. A tűzvédelmi kapcsoló szerepe is lényeges kérdés, illetve az is, hogy tudunk-e majd fűteni a rendszerrel.

Milyen invertert válasszunk?

Az inverter tulajdonképpen a napelem lelke. Ez az egyetlen tartozék, amely a 30 éves használat alatt cserére szorul. A Wagner Solar Hungária inverterei mind kiváló minőségűek és hosszú élettartammal rendelkeznek. A SolarEdge okosinverterei model szintű monitoringgal és maximális tetőkihasználtsággal rendelkeznek, és az összteljesítmény akár 25%-kal magasabb hozamot is jelenthet.

A SolaX modellek széles feszültségtartományban dolgoznak, és akár 97,8%-os hatékonyságra is képesek. Ez a gyártó piacvezető a hibrid inverterek terén. A Fronius darabjainál lehetőség van arra, hogy a magyarországi paramétereknek megfelelően legyenek beállítva, és magyar nyelvű menüvel legyenek telepítve.

Fontos, hogy hova helyezzük őket

Bármelyik invertert is választjuk, a lényeg, hogy a napelemekhez minél közelebbi helyre próbáljuk majd telepíteni őket. Nagyszerű hely számukra a tető alatt rész, ahol az eresz árnyékot és védelmet ad a berendezésnek. A SolarEdge inverterek wifis rendszerkövetésének köszönhetően a működést telefonon és számítógépen bármikor ellenőrizhetjük. Az IP védelem miatt nem okoz gondot a kültéri elhelyezés. Amennyiben nem szeretnénk vele az összképet megbontani, az inverter a garázsba vagy tárolóba is felszerelhető.

A méretük abszolút kompakt, a SolarEdge SE 3-10k 3-10 kW háromfázisú inverter 540 mm x 315 mm x 260 mm-es házban van, a SolaX X3 Hybrid 5-6 kW háromfázisú fázisú hibrid inverter 457 mm x 654 mm x 228 mm-es méretekkel rendelkezik, míg a Fronius Primo 3-8,2 kW háromfázisú inverter 645 mm x 431 mm x 204 mm nagyságú.

Ezeket is tartsuk szem előtt

A tűzvédelmi kapcsoló beépítését jogszabály írja elő, ezért mindenki számára kötelező. Gyakori kérdés szokott lenni, hogy megoldható-e fűtés a napelemes rendszerrel? Erre a válasz egyértelműen igen. Érdemes még azt is tudni, hogy a hagyományos rendszerek is átalakíthatóak okosrendszerekké, csak optimalizálókra van szükség hozzájuk. A meglévő rendszer ráadásul általában további napelemekkel is bővíthető, így növelni tudjuk a teljesítményt.

A napelem és a hozzá tartozó inverter karbantartást általában nem igényel, mivel a penelek felületére kerülő szennyeződést az eső lemossa. Amennyiben magunk állunk neki a tisztításnak, félő, hogy a porszemek dörzsölésével roncsolódik a felület, így romlik a cellák hatékonysága.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy költözés során magukkal tudják-e vinni a rendszert? Nos, ebben az esetben nem biztos, hogy megtérül a költöztetés, mivel a telepítés és az engedélyeztetés költséggel jár. Továbbá érdemes a régi ingatlant a rendszerrel együtt értékesíteni, mivel jelentős értéknövelő hatással bír.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix

 • Purchasing the best GTA Online games

  Szerző: - 2022-09-04 - 0 Hozzászólás

  There is a broad variety of opinions about the Grand Theft Auto series, with some admirers loving the game’s contrefa?on of American traditions and the like believing this is a murder sim. Regardless of the ideas, the games have always been within the highest quality and realized to standards that lots of other computer game […]

 • Methods to Create a Virtual Data Room

  Szerző: - 2022-09-06 - 0 Hozzászólás

  When it comes to creating a virtual data room, the first step is to choose a software program that best suits your requirements. Once you have picked a data area software program, you should develop a system and data file structure. Then you should start to collect all the documents you have to store in […]

 • van élet a kata után!

  Szerző: - 2022-09-29 - 0 Hozzászólás

  Több százezer kisadózó életét forgatta fel a kata szabályainak szeptember 1-jén életbe lépett módosítása.

 • gy maradhat értékes az ingatlanunk a válság idején

  Szerző: - 2022-10-05 - 0 Hozzászólás

  Létkérdés lehet a home staging, hogy eladható maradjon a lakásunk Senki számára sem újdonság, hogy energiakrízis küszöbén állunk, ami értelemszerűen kihat az ingatlanpiacra is. De vajon milyen ingatlanok őrizhetik meg az értéküket, és mit tehetünk, hogy az ingatlanunk eladhatóvá váljon? ?A válság mindenképpen jelentős változást hoz a piacon. A vevők egyik elsődleges szempontja – az […]

 • Angliában is zöldülnek az Ingatlanok

  Szerző: - 2022-10-09 - 0 Hozzászólás

  Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlan