Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

Mennyire drágultak meg a nyári gumik?

CsereMix-Agóra blog 2022-05-27

Előzőekben már foglalkoztunk a gumiabroncsoknak az évszaknak megfelelő típusaival és a minőségi állapotának fontosságáról. A szokásos gumicsere roham előtt nincs mindig idő informálódni az aktuális árakról, pedig néha nem ártana. Bár miről is van szó, mindenütt áremelkedést tapasztalunk. Kis hiánypótlás! Járjunk utána, hogy 2022-ben volt-e drágulás a gumiabroncs piacon és ha igen, mennyivel drágította az autózást.

Bármiről is van szó, tapasztalhatjuk, hogy megemelkedtek az árak. Vannak termékek, szolgáltatások, melyeknek árai drasztikusan megemelkedtek, mint például a papír, és ennél fogva a nyomdai szolgáltatások, és vannak, amelyek esetében kisebb mértékű áremelkedést tapasztalhatunk. Utóbbi kategóriába tartoznak a gumiabroncsok és a gumicsere szerelési munkálatai is.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség adatai alapján a 2021-es évhez képest drágulást fogunk tapasztalni, ugyanakkor ez az áremelkedés nem annyira kiugró, mint más területeken.

A nyári gumik ára átlagosan 15 %-kal lett drágább az előző évhez képest, mely minden szegmens esetében észrevehető. Természetesen vannak kereskedések, melyek esetében találunk a tavalyi készletből is abroncsot, melyek ára nem emelkedik, sőt talán még kedvezőbb is, ám összességében elmondható, hogy mind a prémium, mind a középkategória, mind pedig a budget kategória abroncsainak emelkedett az ára. Nemcsak a termékek, hanem a szolgáltatások esetében is drágulást fogunk tapasztalni. A szervízszolgáltatások, cserék, centrírozás ára átlagosan 10 %-ot emelkedett.

Prémium, közép vagy alsó kategória? Hogyan alakulnak az árak?

Az abroncsok esetében alapvető különbséget találunk az abroncsok áraiban, hiszen prémium, közép és alsó kategóriás márkákat különböztetünk meg, melyek árban és minőségben is eltérnek egymástól. Az árak összehasonlításakor az arukereso.hu oldal adatai szerint egy átlagos nyári abroncsért akár a dupláját is fizethetjük, attól függően, hogy prémium vagy alsó kategóriás abroncsról van-e szó. Vegyük példaként egy egy 205 55 R16 nyári gumit , melynek darabára jelenleg 30-40 ezer forint, ha prémium márkáról van szó, a középkategóriában 20-30 ezer forintos abroncsokat találunk, míg a budget kategóriában 17-20 ezer forintos átlagárral számolhatunk abroncsonként.

Jól látszik tehát, hogy az autó nyári felkészítésekor érdemes alaposan megfontolni, hogy csak abroncscserére vagy új abroncsra is szükség van-e. Az árak várhatóan tovább fognak emelkedni, így érdemes megfontolni, hogy most vásároljuk meg a következő szezon abroncsait.

Mi alapján válasszunk abroncsot?

Természetesen számos tényezőt kell megvizsgálnunk, mielőtt abroncsvásárlásba fognánk, és ezek közül az ár csak az egyik tényező. Érdemes végiggondolni, hogy milyen autónk van, típus és kor tekintetében is alaposan meg kell fontolni a döntésünket. Egy idősebb autóra választhatunk középkategóriás abroncsot is. Az is döntő tényező, hogy személyautóra vagy mondjuk SUV-ra keresünk abroncsot. Ilyenkor célszerű végigvenni, hogy mennyit és milyen terepen használjuk az autónkat, mert személyautó abroncsot is találhatunk SUV méretekben, melyek kedvezőbb árúak lehetnek, mint a SUV abroncsok.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy mennyit használjuk az autónkat. Ha mindennapi használatra van az autónk, városi és közúti közlekedésben egyaránt használjuk, akkor érdemes inkább prémium és a felső-középkategória abroncsmárkáiban gondolkodni. Ugyanakkor azok az autótulajdonosok, akik ritkábban, heti vagy havi rendszerességgel vezetik az autójukat, gondolkodhatnak akár kedvező árú abroncsban is, hiszen számukra az is elegendő lehet.

Megérheti inkább négyévszakos abroncsot választani?

Az abroncsárak esetében a négyévszakos gumik kérdése is gyakran felmerül, hiszen ezzel a megoldással nem kell téli és nyári szettben gondolkodni, és a csere költségeit is megúszhatjuk. A szakértők szerint, mint amilyen az Autógumi akció oldal is, aki négyévszakos abroncsban gondolkodik,

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog | CsereMix