Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

Milyen akadályokba ütközhetünk egy lakáshitel felvétele esetén?

CsereMix-Agóra blog 2022-05-20

lakasvasarlasi_hitel

Egy lakáshitel felvétele számos buktatót tartogathat számunkra. Ezek azonban nem áthidalhatatlanok a legtöbb esetben, épp ezért is érdemes velük tisztában lenni. Ennek járunk most egy kicsit jobban utána, hogy te is felkészülten vághass bele az igénylésbe.

Népszerű konstrukcióról van szó

A lakáshitel az egyik legtöbbet folyósított kölcsöntípus Magyarországon. Erre a számos, saját lakás megszerzését célzó állami támogatás is rásegít, de nem ez az egyetlen oka. Kiváló befektetés az ingatlan, és a magyarok többsége saját lakásban szeretne élni.

Ehhez próbáltak igazodni a hitelintézetek is azzal, hogy viszonylag egyszerűvé tették a kérelmek benyújtását. De még így is akad bőven tennivaló egy ilyen igénylés elindításakor, egyben számos buktatóba is belefuthatunk. Nézzük is meg ezeket közelebbről!

A lakáshitel feltételei

Számos különböző feltételt támaszthatnak a bankok az igénylésnél, mégis mindenen felül helyezkedik el a törvényi szabályozás. Ebből is akad pár, de ezek többsége a fogyasztókat, azaz minket segít és véd.

Törvény szabályozza például, hogy igénylőként nem szerepelhetünk a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer – régi nevén BAR) negatív adóslistáján. Ez vonatkozik az aktív (még fennálló tartozással bírók) és a passzív (lezárt tartozással bírók) státuszra egyaránt.

Ez alól egyes pénzintézetek kivételt jelentenek, de csak legalább 6 hónapos passzív státusz esetén. A legtöbb esetben automatikus elutasítással jár egy ilyen információ (amit a bankok le is tudnak kérdezni).

Az adható hitelösszeg mértékét is törvény szabályozza. Az ingatlan piaci értékének maximum a 80%-át kaphatjuk meg, a többit önerőből kell biztosítanunk egy ingatlanvásárlás során. Azonban érdemes inkább ennél is kevesebbel kalkulálni. Mivel sok pénzintézet belső kockázatviselési szabályzata inkább csak 70%-ot engedélyez.

Személyes feltételek az igényléshez

Csak nagykorú (18. életévét betöltött személy) vehet fel lakáshitelt. Ugyanakkor érdemes erről is meggyőződni, ugyanis egyes pénzintézetek akár magasabb életkort is megszabhatnak.

Lejáratkori maximális életkort is megszabnak a bankok, mely általában 70-75 év körül mozog. Ezzel védik magukat, hogy valóban vissza legyen törlesztve a kölcsön. De egyúttal az esetleges későbbi örökösöket is védik, hiszen ki szeretne kölcsönt örökölni, nem igaz?

Dokumentumok az igényléshez és a hitelbírálathoz

Bankonként eltérhet, hogy konkrétan milyen dokumentumokat kérnek be tőlünk, de azért van pár, amire mindenhol számíthatunk. Ilyen a személyi igazolvány és lakcímkártya vagy útlevél, esetleg jogosítvány. Emellett kelleni fog az adásvételi szerződés és egyéb dokumentumok is, amelyek az ingatlanra vonatkoznak.

Igazolnunk kell a jövedelmünket is

A hitelbírálathoz tudnunk kell igazolni egy (vagy társigénylős igénylés esetén több) biztos, állandó jövedelmet. Alkalmazotti vagy vállalkozói jövedelem, esetleg nyugdíj is megfelelő. De kiegészítésként elfogadhatóak pl. a családtámogatási ellátások is.

Érdemes körülnézni a lakáshitelek piacán, hogy biztosan a megfelelő konstrukciójú kerüljön kiválasztásra.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix