Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

Mire figyeljünk palántaültetéskor

CsereMix-Agóra blog 2022-06-15

kerteszkedes-palantazas

Ha valaki úgy dönt, hogy kiskertjében felnevel a dísznövények mellett néhány hasznos zöldséget, akkor tisztában kell lenni pár fontos szabállyal. A májusi és júniusi időszak a kertben egyértelműen a palánta ültetés ideje. Bár sokan szeretik elkapkodni ezt a műveletet és olykor már március végén, április elején nekilátnak a palántázásnak, de ennek gyakran csalódás a végeredménye. Lássuk, hogy mire kell figyelni, a kívánt siker eléréséhez.

Palánta ültetés csak időben

A melegházakban nevelt palánták gyakran már a tavasz elején ültetésre készek. Az ilyenkor megszokott zord időjárás könnyedén kárt tehet a növényekben és eseteméként azok pusztulását okozhatja.

A népi bölcsesség szerint csak a fagyosszenteket követően szabad kiültetni a kertbe az érzékenyebb fajtákat ezzel megkímélve őket a nehéz napoktól.

A paprika, paradicsom, uborka azon túl, hogy nem viseli el a fagyokat, már csak az alacsonyabb hőmérséklet hatására is hajlamos tönkremenni. Megéri tehát kivárni, amíg az éjszakai hőmérséklet is megközelíti a +10 ?-ot tartósan.

Az palánták ellenálló képességét a rendszeres szoktatással lehet növelni. Ha túl korán lettek megvásárolva növények, akkor napközben érdemes kitenni őket a friss levegőre, de estére visszavinni védett helyre.

Fontos a jó talaj az ültetés során

Ha cél, hogy minél gyorsabban nőjenek és egészségesek legyenek a növényeink, akkor tápanyagban dús talajt kell biztosítani a palánta ültetés során. A tavaszi talajmunkálat döntő fontosságú a kertben ebből a szempontból. Minél lazább a föld, annál könnyebben hatolnak mélyre a gyökerek, valamint a szellőzés és jó vízellátás is biztosított lesz. Törekedni kell az ideális tőtávolságra, mert a növekedés során gyorsan egy dzsungelben találhatjuk magunkat. A lelkiismeretes gondoskodás pedig elhozza a várt eredményt.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a CsereMix Agóra Blog szerkesztőinek munkáját 

Kövesse, olvassa

CsereMix Agóra blog CsereMix

 

62 total views, 3 today